Omkringet af luftalarmer den første onsdag i maj

06.05.2020 | artikel

I dag lød luftalarmerne/sirenerne. Jeg har altid troet at det var i forbindelse med vores befrielse fra den tyske besættelsesmagt. Men det viser sig bare at være en årlig afprøvning. Denne sker hvert år den første onsdag i maj.

Tre frimærker fra 1947 til at hædre modstandsbevægelsen under krigen.

Lige meget hvad så minder de alarmer mig om krig. Som der heldigvis har været en ende på. Jeg supplerer med Nordahl Griegs digt Til Ungdommen (Kringsatt av Fiender):

1. Kringsatt av fiender, gå inn i din tid! Under en blodig storm - vi dig til strid! Kanske du spør i angst, udekket, åpen: hvad skal jeg kjempe med, hvad er mitt våpen? 2. Her er dit vern mot vold, her er dit sverd: troen på livet vårt, menneskets verd. For all vår fremtids skyld, søk det og dyrk det, dø om du må - men: øk det og styrk det! 3. Stilt går granatenes glidende bånd. Stans deres drift mot død, stans dem med ånd! Krig er forakt for liv. Fred er å skape. Kast dine krefter inn: døden skal tape! 4. Elsk og berik med drøm alt stort, som var, Gå mot det ukjente, fravrist det svar. Ubygde kraftverker, ukjente stjerner - skab dem, med skånet livs dristige hjerner. 5. Edelt er mennesket, jorden er rik! Finnes her nød og sult, skyldes det svik. Knus det! I livets navn skal urett falle. Solskinn og brød og ånd eies av alle. 6. Da synker våpnene maktesløst ned. Skaper vi menneskeverd skaper vi fred. Den, som med høire arm bærer en byrde, dyr og umistelig, kan ikke myrde. 7. Dette er løftet vårt fra bror til bror: vi vil bli gode mot menskenes jord. Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen - som om vi bar et barn varsomt på armen!

Og så ønsker jeg ellers en smuk 6 maj. Må vi forblive befriede 75 år plus en masse flere endnu.

Index Kommentarer Del